A Girls Guide to: New York City

Welkom bij mijn allereerste echte reisgids. Ik zit al een tijdje te spelen met het idee om voor een aantal steden/plekken die ik bezocht heb een “girl’s guide to” te maken. Wat moet je zeker doen? Welke adresjes zijn sowieso de moeite waard? Maar ook wat je misschien kan skippen. Tijd is goud waard op vakantie, daarom heb ik mijn ALL INCLUSIVE Girl’s guide to: New York City samengesteld! Ik heb New York nu zo’n drie keer bezocht en drie keer een totaal andere ervaring gehad. Hier mijn tips, enjoy!

RESTAURANTS/ FOOD

Eten is best een “big deal” wanneer ik in Amerika ben. Je kan zoveel lekker en anders eten als hier. Ontbijten MOET je gewoon op restaurant doen, skip dat hotel ontbijt lekker en ga de straat op!

La Bonbonnière ♥ West Village, 28 8th Ave, New York

Highlights: Naar het décor is in deze tent gewoon niet gekeken, naar het eten on the other hand, gelukkig wel! Voor echt authentiek ontbijt à la New Yorkers moet je bij La Bonbonnière zijn. De naam doet denken dat het uitgebaat wordt door een stel onoriginele Fransen, maar het tegendeel is waar. Achter de toonbank staan een stuk of vijf super gezellige, kokende en lachende Mexicanen die het heerlijkste ontbijt in elkaar toveren. Ook naar de prijzen moet je niet echt kijken, voor een $ 13,- heb je je buik meer dan dik gegeten.
Bestellen: Met banaan gevulde pancakes & spek, off course! Mega fluffy pannenkoeken met warme stukjes banaan. Refill coffee to get you going hoort hier natuurlijk ook bij.

Doughnut Plant ♥ 220 W 23rd St, New York

Highlights: When in New York, eat doughnuts! Laat die Dunkin Donut links liggen en ga voor de echt, vers gemaakte donuts! Je kan donuts afhalen of ter plekke op eten, hoewel er niet veel zitplaatsen zijn. De locatie waar ik ben geweest, zit echt vlakbij een metrostation, geen excuses dus! Ga hier zeker ook eens naar de WC, die ervaring moet je gewoon gehad hebben, haha!
Bestellen: Yeast Doughnuts & Versgemaakte chocolade melk! Feitelijk alles met chocolade…

Shake Shack ♥ 691 8th Ave, New York (Times Square)

Highlights:  Oké oké, Shake Shack is een keten, maar je vindt ze zeker niet overal! In Manhattan zijn er volgens mij slechts drie locaties die, vergis je niet, op elk moment van de dag druk zijn. Je fastfood ervaring verandert door Shake Shack voor altijd, al moet ik toegeven dat voor mij een milkshake bij een hamburger even wennen was, wij Europeanen toch!
Bestellen: De hotdog met topping naar keuze (ik koos altijd lekker veilig voor gewoon ketchup) & frietjes. De frietjes zijn de klassieke, rechte frietjes, maar er zit een soort karteltje in waardoor je super crispy fries krijgt! Als je voor de volledige Shake Shack ervaring wilt gaan zal je er toch echt een milk shake bij moeten bestellen.

Sprinkles Cupcake ATM ♥ 780 Lexington Ave, New York

Tussen het “shoppen” en het “rondhuppelen van blijdschap omdat je in New York bent” een hongertje gekregen? No problem! Uit de Cupcake ATM of de Cupcake bankautomaat haal je zo een verse cupcake naar keuze. Super leuke ervaring!

 

GRATIS ACTIVITEITEN

In tegenstelling tot wat velen denken, kan je in New York ook een heleboel gratis doen. Niet allemaal de moeite waard, maar ik help je bij je keuze!

Wandelen door Central Park ♥

Klinkt vrij voor de hand liggend, maar in eender welk seizoen je New York gaat bezoeken, Central Park is een absolute must! De eerste keer dat ik in New York kwam was ik zo overdonderd door de stad dat ik Central park een beetje links liet liggen. Dit park is zo gigantisch groot, dat je het je echt niet kan voorstellen! Toen ik in januari de stad bezocht lag alles onder een dik pak sneeuw, toch is er dan nog steeds veel leven te vinden in de stad. Dit bedoel ik op een goede manier, je kan er echt je rust vinden zonder dat je plots alleen in een mega park staat. De grote, drukke stad kan soms net wat teveel worden en op je hotel kamer gaan zitten is ook geen optie  in New York. Ga lekker op een bankje zitten in het park, eet je lunch, kijk naar de mensen. Wij zijn naar het kleine Belvedere kasteeltje gewandeld, op deze manier hadden we een mooie tour door het park en kregen we een super uitzicht op de skyline van Manhattan.

Sex and the City ♥ Huis van Carrie Bradshaw

De grootste reden waarom ik naar Manhattan wilde was de serie Sex and the City. Vast en zeker geen onbekende voor jullie! Je kan in New York een heleboel tours boeken die je langs de highlights van de serie brengen, het huis van Carrie Bradshaw daarentegen zal je niet zien met zo’n tourtje, de buurtbewoners wonnen in 2008 een rechtszaak waardoor de busjes het huis niet meer langskomen.  Deze adressen zijn, aan de andere kant, gewoon gratis en voor niets te vinden op het wereld wijde web. Als echte fan van de serie kan een bezoekje aan het bekende huis van Carrie Bradshaw niet ontbreken! Gewoon al voor de buurt en straat moet je er heen, je zal je voelen als een echte New Yorker.
Weetje: Het appartement waar Carrie Bradshaw woonde is in werkelijkheid een gigantisch huis met zo’n 5 slaapkamers. In 2012 is het dan ook voor zo’n $ 9.85 miljoen verkocht, maar ach, wie kijkt er op een paar nulletjes.
Adres: West Village, 66 Perry St (tussen Bleeker & W 4th St), New York

Brooklyn Bridge ♥

Ook weer een logische activiteit when in New York. Laat die fietsen voor wat ze zijn en ga lekker aan de wandel! Toen ik de Brooklyn Bridge ben gaan bezoeken, ben ik naast het water, langs onder ernaartoe gegaan. Niet de meest sexy plek om te wandelen, maar het uitzicht is fantastisch! Je staat langs de kant van het water en kijkt uit op de Manhattan Bridge  en de Brooklyn Bridge. Van daaruit kan je naar de trappen van de Brooklyn Bridge wandelen. Vergis je niet, dit is echt een stuk verder dan je zou denken. Ik dacht zo even op die brug te staan, maar je wandelt er toch gemakkelijk een kwartiertje over. Eens je daar staat en je je omdraait is dat allemaal vergeten, het uitzicht dat je hier krijgt is gewoon onvergetelijk!
Doen: Ga je ‘s winters de Brooklyn Bridge bezoeken? Kleed je extra warm aan, de wind snijdt hier overal doorheen!

Bibliotheek van New York ♥

De bibliotheek van New York is te vinden tussen twee grote highlights en je loopt er wellicht langs wanneer je van 5th Avenue naar Times Square loopt. Het leuke aan New York is, is dat je veel dingen er gewoon niet verwacht. Ik verwachtte bijvoorbeeld geen historisch gebouw tussen alle skyscrapers en toch zijn zo’n dingen onverwachte verrassingen. Ga er zeker ook even in en wandel rond. Voor het grootste gedeelte van de bibliotheek moet je niet betalen.

Central Station ♥

Als het goed genoeg was om de eerste aflevering van Gossip Girl mee te beginnen, dan is het zeker goed genoeg voor deze Girl’s guide! Stap er even binnen, zorg ervoor dat je niet verloren loopt en geniet! Central station staat zeker op het lijstje van mooiste stations samen met Antwerpen, ik ben en blijf een Belg, toch?

 

MEER TO DO’S

Lady Liberty ♥

Ik heb al in veel reisboeken gelezen dat een tour langs Lady Liberty ook gratis kan. Je neemt dan de ferry naar Brooklyn en meteen weer terug. Persoonlijk vind ik dit geen optie, je bent in New York, ga naar Lady Liberty! Koop je ticket op voorhand, online, laat je zeker geen tickets aansmeren door mensen die rondwandelen in Battery Park. Als je graag ter plekke tickets koopt, ga dan daar de officiële kiosk. Met je ticket krijg je: je ferry reisje heen-en-terug, toegang tot Lady Liberty island en toegang tot Ellis island. Op deze manier ben je zeker dat er geen reusachtige rij zal staan voor de ferry en kan je lekker rustig alles bezoeken, fotograferen en aanschouwen. Ook het uitzicht dat je krijgt vanaf de ferry en het eiland zelf zijn super!
Doen: Vergeet hier zeker je selfie stick niet mee te nemen! Neem ook zeker een muts, hoedje of elastiekje mee, de wind is hier onverbiddelijk!

Rockefeller Center By Night♥

New York City staat vol hoge skyscrapers, the best thing to do is dan ook om op ééntje te gaan staan. Het meest bekende gebouw dat je kan bezoeken in waarschijnlijk het Empire State Building en dat merk je ook. Je moet vaak lang in de rij staan en het zal beslist druk zijn bovenop. De tegenhanger, meer bekend om zijn ijsbaan, is het Rockefeller center. De twee gebouwen zijn exact even hoog en ook de entrée prijs is exact hetzelfde. Een pluspuntje is dat wanneer je op het Rockefeller gebouw staat, je zicht krijgt op het Empire state building! Dat heb je natuurlijk niet als je er zelf op gaat staan ;-).
Doen: Zoek voor je je tickets gaat boeken eerst de tijden van zonsondergang op. Pas daaraan je bezoekerstijden aan. Je zal niet teleurgesteld zijn door het uitzicht dat je krijgt tijdens de zonsondergang en wanneer de hele stad in verlicht wordt.

Broadway Show ♥

Als je budget over hebt is dit een MUST! Jammer genoeg zijn de top shows erg prijzig, maar je krijgt er echt wel wat voor terug. Tot nu toe heb ik het geluk gehad twee shows te bezoeken: “The Phantom of the Opera”, een goeie om mee te beginnen, en “The Book of Mormon, zeker een aanrader als je ook kan tegen de humor die langskomt in South Park!
Doen: Boek je een Broadway Show? Boek hem dan op je laatste avond van je verblijf, de jetlag zal je zeer dankbaar zijn!

Shoppen! ♥ 5th Avenue & Madison Avenue

Shoppen is gewoon een must in New York. Ga meteen na het ontbijt en trek er genoeg uurtjes voor uit. Je wilt niet gefrustreerd rondlopen omdat je honger hebt of omdat je niet genoeg tijd hebt. Het zal sowieso gebeuren dat je alle etalages wil bekijken, overal eens wil binnengaan en ja, je zal ook een enorme drang voelen om alles te kopen… Is it just us girls?
Doen: Trek een makkelijke outfit aan die snel aan en uit gaat tijdens het passen.

 

VERVOER

Subway All The way! ♥

In New York kan je er voor kiezen om zo goed als alles te voet te doen, gaat prima, maar mijn voorkeur gaat uit naar de Subway. Het ondergrondse metronet van New York is super uitgebreid en kost zeker niet de ribben uit je lijf. Voor $ 30 dollar reis je een week onbeperkt met de metro en bus. Ook van en naar de luchthaven is alles makkelijk te vinden en te bereiken met de metro.

Voor een klein stukje buiten de luchthaven moet je apart $5,- betalen. Op dezelfde plek waar je die $5,- moet betalen zit een krantenkiosk die meteen weekkaartjes verkoopt aan dezelfde prijs als aan de automaat, die er natuurlijk ook staan.

De Subway is zeker niet onveilig, ook ‘s avonds niet, al moet je wel uitkijken waar je heen gaat. Gebruik hier je gezond verstand en blijf ‘s avonds op plekken waar meer toeristen komen. Dan zit je zeker safe!

LAATSTE TIPS

♥  Plan je dagen goed in. Zorg dat je geen 6 keer helemaal naar de andere kant van de stad moet, dit zal je veel tijd besparen. Hoewel je er snel bent met de subway, het duurt altijd langer dan je denkt!

♥ Have fun! You’re a girl in New York! Hang lekker de toerist uit, maar ga ook een beetje uit je comfort zone. Eet eens ergens anders dan de Mc Donald’s op de hoek.

♥ Draag comfortabele schoenen. Hakken lijken in veel situaties de geschikte keuze, maar in New York heb je echte stappers nodig! Zelfs de locals wisselen ‘s morgens op de subway snel hun sportschoenen om voor hakken. Als zij het doen, mogen wij het ook!

♥ Laat dat dieet eventjes links liggen. Hoewel je in Manhattan en omstreken super veel lekkere smoothies kan bestellen en super gezond kan zijn, geniet ook even lekker wat van dat super Amerikaanse ontbijt. Je jetlag zal je zo dankbaar zijn!

Ik denk dat ik met deze wijze woorden deze Girl’s Guide to New York ga afsluiten. Ik vond het super leuk om dit artikel te schrijven, hoewel ik zeker geen expert ben! Ik heb nog meer ideetjes voor dit soort artikelen, misschien iets over een roadtrip door Amerika?

Let me know wat jullie er van vinden!

Groetjes, Pauline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *