Thais eten is super lekker! Toch kreeg ik, voor mijn vertrek naar Thailand, allemaal waarschuwingen van mijn omgeving. Iedereen waarschuwde ons voor “het eten op straat”, wij zouden andere bacteriën gewend zijn en zouden ziek worden, streetfood is onhygiënisch klaargemaakt en zo ging het lijstje nog wel even door. Tijdens onze tweeweekse reis naar Thailand waarvan we vijf dagen hebben doorgebracht in Bangkok, kan ik jullie met veel trots zeggen dat we hiervan ALLE dagen op straat gegeten hebben en dit zonder problemen op WC gebied, als je begrijpt wat ik bedoel! Het leek me een leuk idee om eens een artikel te wijden aan “eten” in Thailand en wat mijn ervaringen waren.
Vandaag smijt ik de vooroordelen over streetfood volledig aan de kant! Natuurlijk zijn een deel van de waarschuwingen die ik kreeg waar en moet je, wanneer je opzoek gaat naar een lekker bord eten, je gezond verstand gebruiken. Zo hanteerden wijzelf een aantal grondregels bij het uitkiezen van een kraam.
Algemene tips:
- Hygiëne. Dit is natuurlijk heel voor de hand liggend, maar toch kan je hier serieus in de val lopen. Het eerste waar je naar moet kijken is de persoon die het eten klaarmaakt. Draagt deze handschoenen of behandeld deze het voedsel met blote handen? Gebruikt deze een tang of gewoon zijn blote handen? Beide situaties zijn volgens mij een no brainer keuze!
- Nummer twee is de afwas. Nee nee, je gaat zelf de afwas niet moeten doen, maar check even of ze toegang hebben tot vers water of er een grote ton staat. De pannen en borden worden 90% van de tijd goed afgewassen dus deze tip is gewoon een kleine extra
Waarom eten op straat? Het is super lekker en nog eens super goedkoop. Het goedkoopste dat mijn vriend en ik gegeten hebben, op straat, is voor € 2,-. Samen. Dit brengt mij bij het volgende item.
- Prijs. Hoewel je het niet zou denken dat dit een issue zou kunnen worden, dat wordt het. Geloof me, goedkoop eten maakt je gierig, haha! Naast ons hotel stonden elke dag een aantal vaste kramen. Omdat dit een plek was waar veel beweging was, een groot hotel, een groot station, een shoppingcenter, gingen de prijzen hier fiks de lucht in. Daar vroegen ze gemakkelijk 150 baht voor een maaltijd die twee straten verder voor 50 baht werden aangeboden. Het is een kwestie van rondkijken!
- Prijzen kunnen erg verschillen van kraam tot kraam, van plek tot plek. Een “normale prijs” voor een goed bord eten is doorgaans 40 tot 80 baht (1 tot 2.50€). Maaltijden met zeevruchten zijn natuurlijk duurder dan noodle soepjes met varkensvlees.
Een goed alternatief voor het straateten is een ‘food court’. Wij zijn een aantal keer in een food court gaan eten omdat het regende buiten. De prijzen zijn bijna hetzelfde als op straat en de hygiëne is gegarandeerd! Een food court vind je altijd in een shopping center. Degene waar wij twee maal zijn geweest zat in het MBK shopping. Een gigantische shopping met een giga food court.
Wanneer je gaat eten in een food court is het de bedoeling dat je een kaart oplaadt met geld. Hier kan je niet onderuit, maar het resterende bedrag dat je niet hebt opgemaakt, krijg je ook gewoon weer terug! Wanneer je geld op je kaart gezet hebt kan de fun beginnen! Je vindt er een mega keuze aan allemaal verschillende ‘kraampjes’ zoals ik ze noem. Elk kraam heeft zijn eigen specialiteit. Wanneer je besteld, betaal je met de kaart die je eerder hebt opgeladen met geld. Food courts vond ik zelf een super oplossing voor als het regende. Natuurlijk zijn deze ook ideaal voor als je graag puur Thais wilt eten aan straat prijzen, maar toch gegarandeerd wil zijn van de hygiëne.
Mijn aanraders:
Ik kan jullie natuurlijk niet laten gaan voor ik mijn favoriete gerechtjes heb opgenoemd die je echt moet proberen!
– Pad Thai
Eén van de meest bekende gerechten van Thailand. Laat ik het hier even een beginnersgerechtje noemen. Waar je het ook eet, je kan er weinig fout mee doen. In dit gerecht zitten vooral gebakken noodles met gewokte groentjes. Hierbij kan je kiezen uit kip, varken of zeevruchten. Deze heb ik volgens mij het meeste gegeten tijdens onze reis in Thailand. Zo simpel en zo lekker! Vaak doen ze er ook nog stukjes pinda bovenop. Je hebt hier twee soorten in. Bij de echte originele Pad Thai is het ei er flinterdun omheen gebakken. Bij de gewone zit het er gewoon doorheen.
– Tom Kah Gai
Soepjes, soepjes & soepjes! Samen met Pad Thai mijn favoriete gerecht in Thailand. Je kan hier eindeloos mee combineren, maar de smaak zit altijd goed! Tom Kah Gai is een soep met kokosmelk, veel groenten en kip, vaak afgewerkt met citroensap. Heel simpel, maar zooo lekker!
– Tom Yum Koong
Tom Yum is ook weer een soepje dat je geprobeerd moet hebben! Deze variant is, in tegenstelling tot de vorige, altijd met vis. Ze maken van stukjes vis heerlijke fishballs, maar gamba achtige wezens zijn hier in verwerkt. Iets pittiger dan de rest, maar ook hier is dat weer helemaal up to you!
– Som Tum
Green papaya salad is ook weer een gerecht dat je moet geprobeerd hebben! Deze salade is gemaakt met groenten en geraspte stukken onrijpe papaya. Pas hier wel op! Dit gerecht kan héél pikant zijn. Meestal, als ze toeristen zien, vragen ze op voorhand hoe pikant je het wilt, maar pas hier dus mee op en geef aan hoe pikant je het wil!
– Phad Phed Mu
Het laatste hoofdgerecht is Phad Phed Mu of in begrijpbare taal, gewokt varkensvlees met veel groenten en kruiden. Dit gerecht is niet super pikant, maar zit boordevol smaak en zeker te proberen!
– Roti
Roti of bananenpannenkoek. Dit hebben we zo vaak gegeten! Zowie (mijn vriend) zou het elke dag gegeten hebben moest hij kunnen! Het is niet te vergelijken met de pannenkoek die wij hier kennen en de manier van maken is super leuk om te zien! Dit gerechtje kan je vooral op straat vinden. Je kan het kraampje herkennen aan de kookplaat die lijkt op een soort ingebouwde pan in het kraampje. De bananenpannenkoek is krokant, warm en gevuld met een mengsel van gesneden bananen en ei. Hierover doen ze nog eens gecondenseerde melk en vaak ook kristalsuiker. Beter kan toch niet? Vaak kan je ook kiezen uit andere soorten toppings.
– Khao Neeo Mamuang
Khao Neeo Mamuang of sticky rice met mango. Een dessert dat je sowieso één keer moet gegeten hebben in Thailand! Rijst lijkt een beetje een vreemde keuze als dessert, maar ze koken het op zo’n manier dat het eigenlijk een erg zoete smaakt krijgt met een zoute toets. Daarbij komt dan mango en dat het geheel overgoten wordt met gecondenseerde melk! Je vind dit gerecht niet vaak op straat, wij hebben het zelf alleen gezien in de food court.
Al deze gerechten zijn onder de 150 baht te vinden, omgerekend is dit ongeveer 3,5 euro. Ik heb de namen er express in het Thais bijgezet zodat je er toch een beetje wijzer uit wordt op straat en je niet iets besteld dat je niet kent!
Ik hoop jullie met dit artikel mijn ervaringen met eten in Thailand goed overgebracht te hebben! Ga je naar Thailand, eet op straat, maar gebruik enkele regeltjes die je voor jezelf opstelt! Het is gewoon de ervaring die je krijgt, gratis en voor niks, eten moet je sowieso!
Groetjes, Pauline
Benieuwd geworden naar onze reis? Check hier mijn reisvlogs!