Zelf wasmiddel maken – tot 6x goedkoper!

Op jezelf gaan wonen kan in het begin aanvoelen al een serieuze wervelwind! Wat moet ik met al die administratie, waar doe ik het best mijn boodschappen en belangrijker nog, bij welke merken/winkels krijg ik het meeste waar voor mijn geld?! Doordat ik zelf wasmiddel ging maken, kon ik besparen op mijn boodschappen!

Nadat wij zelf ongeveer een jaartje alleen woonden, kreeg ik meer tijd en ruimte om goed ons budget onder de loep te gaan nemen en te gaan kijken waar ik aanpassingen kon gaan doen. De was, was er daar één van! Wasproducten vind ik zelf altijd een dure grap, maar daar heb ik iets gevonden! Na even Googlen bleek dat je MEGA gemakkelijk en op een ecologische manier zelf je wasmiddel kan maken en dat je hier ook nog eens tonnen geld mee bespaard. Vandaag deel ik graag hoe ik hiermee aan de slag ga en hoe gemakkelijk het wel niet is!

Laat ik beginnen met enkele berekeningen , zo kan ik gemakkelijk laten zien hoeveel geld je kan besparen met het maken van je eigen wasmiddel! Ik heb hiervoor de verschillende soorten wasmiddelen verdeeld in een aantal algemene categorieën die ook in de supermarkt zou kunnen vinden.

Ecologisch wasmiddel:
Voor een fles ecologisch wasmiddel betaal je gemiddeld zo’n €13,-. Volgens de verpakking zou je hier 13 wasjes mee kunnen draaien, wat uitkomt op € 0,44 / wasbeurt! Whaoh, toen ik dit zag, ging mij hoofd er wel even van draaien. Wat een bedrag voor één simpele wasbeurt!A

A-merk wasmiddel:
De volgende categorie is het “A-merk”. Iedereen heeft wel een aantal merken in zijn hoofd die gelijk naar springen wanneer je dit leest, deze vallen onder de meer “luxueuze” uitstraling. Want je weet uiteindelijk nog steeds niet wat er precies allemaal in die fles zit…

Voor een bus wasmiddel van een “A-merk” betaal je gemiddeld €10,-. Daar zou je, volgens de verpakking, 23 wasbeurten mee moeten doen. Daarmee kom je op een totaal van € 0,38 / wasbeurt.

Huismerk/ budgetmerk wasmiddel:
In deze categorie kocht ik voorheen mijn wasmiddel. Gewoon het budgetmerk van de supermarkt. Hiervoor betaal je € 4,- voor een fles wasmiddel. Daar doe je, volgens de verpakking, 40 wasbeurten mee. Dit komt uit op € 0,10 / wasbeurt. Al stukken beter dan de vorige twee categorieën, maar het kan beter en ecologischer!

Zelf gemaakt wasmiddel:
Voor 10 liter zelf gemaakt wasmiddel, betaal je gemiddeld zo’n € 3,59. Dit is een beetje afhankelijk van welke Marseille zeep je koopt. Met 10 liter wasmiddel, kan je gemakkelijk 50 wasbeurten draaien! Wat uiteindelijk uitkomt op €  0,07 / wasbeurt.

Ik koop zelf mijn Marseille-zeep ALTIJD in de aanbieding, waardoor ik 2 blokjes voor de prijs 1 kan scoren. Dit maakt mijn prijs per wasbeurt uiteindelijk dan op € 0,35!

Door je wasmiddel zelf te maken, bespaar je niet alleen enorm veel centjes (het is tot 6x goedkoper), maar weet je ook exact wat erin zit. Geen parfums die irritaties aan je huid kunnen veroorzaken, geen super chemische zepen die je kleren misschien kunnen aantasten. Nee, je maakt zelf een enorm puur product wat goed is voor je kleding en je huid!

Om zelf je wasmiddel te maken heb je maximaal 3 ingrediënten nodig. Met deze drie ingrediënten, maak je wasmiddel voor zowel witte als gekleurde was. Zo handig en snel!

Home-made wasmiddel

Porties 10 liter

Ingrediënten
  

 • 50 gram Marseille-zeep
 • 5 liter water
 • 40 gram bicarbonaat (enkel voor witte was)

Instructies
 

 • Begin met het raspen van je blokje Marseille-zeep en weeg 50 gram af. Dit kan je gemakkelijk doen door je kaasrasp te gebruiken. Heb je al voorgeraspte Marseille-zeep gekocht? Dan hoef je alleen maar de correcte hoeveelheid af te wegen!
 • Doe de geraspte Marseille-zeep in een ruime pan en doe er 1 liter water bij. Breng zachtjes aan de kook.
 • Eens alles kookt en je geen brokjes zeep meer ziet, kan je de overige 4 liter water toevoegen.
 • Wil je je wasmiddel gaan gebruiken voor de witte was? Dan is het nu het moment om je bicarobonaat erbij te doen! Doe dit enkel voor witte was!
 • Breng het alles een laatste keer aan de kook.
 • Laat je mengsel een nachtje goed afkoelen op een koude plek.
 • Eens alles is afgekoeld, kan je de consistentie van je wasmiddel gaan beoordelen. Is het al redelijk vloeibaar zonder brokjes? Dan kan het gelijk in een fles en is het klaar voor gebruik! Zie je toch nog wat brokjes of is het een gellei-achtige consitentie geworden? Pak dan even je staafmixer erbij en mix het alles eens door.
 • Je bent nu helemaal klaar voor alle wasjes! Gebruik per trommel ongeveer 3 dopjes van je zelfgemaakte wasmiddel.

Zelf bestel ik mijn Marseille-zeep bij Holland&Barret. Hier doen ze regelmatig acties met hun prijzen en kan ik in bulk inkopen!

En de wasverzachter?
Ben je hierdoor nu ook geïnspireerd om je wasverzachter te vervangen door wat anders? Wel, ook daar heb ik een enorm simpel trucje voor namelijk: witte huishoudazijn. Zo simpel is het! Vervang je wasverzachter wat je in de supermarkt gekocht hebt door huishoudazijn. Dit is niet alleen mega goed voor de kleur van je kleding, maar ook voor de wasmachine zelf! Ook hier bespaar je weer een lekker centje mee en je zal het absoluut niet gaan ruiken in je kleding. In tegendeel, je kleding zal lekker fris ruiken naar je Marseille-zeep wasmiddel en even zacht aanvoelen als hiervoor!

Volg je graag alles nog eens stap voor stap mee? Check dan even de onderstaande video!

Veel liefs, Pauline