Titanic: the artifact exhibition

 photo PicMonkeyCollagfdge_zps5b93cf9b.jpgWie mij kent, weet dat ik een grote fascinatie heb voor de Titanic. Ik vind daarom de film niet zo fantastisch, maar meer het hele verhaal en gebeuren. Een gigantisch glamoureus schip, met natuurlijk ook delen die niet zo leuk waren, waar de mensen hun hele hebben en houden mee op verhuisden om een oversteek te gaan maken. De kleding, de decors, de inrichting, ik vind het allemaal even mooi! Toen ik afgelopen zomer op vakantie was in Las Vegas, sliepen we in het Luxor hotel, waar ook een tentoonstelling over de Titanic aan de gang was. Helaas door tijdsgebrek en omdat de tickets best prijzig waren hebben we die maar overgeslagen. Helemaal gelukkig was ik des te meer toen ik te horen kreeg dat er een tentoonstelling over de Titanic met echte spullen en verhalen naar Brussel komt!

Na Chicago, Londen, L.A., Parijs en Amsterdam is de expo Titanic, The Artifact Exhibition aangemeerd in Brussel. De tentoonstelling kreeg wereldwijd al meer dan 25 miljoen bezoekers over de vloer. Ondanks het feit dat het 102 jaar geleden is dat het prestigieuze schip zonk, blijft niemand onberoerd bij dit drama. Met de expo blijft de herinnering aan één van de grootste scheepsrampen in leven gehouden.

 photo ThirdClassCabin_zps362bd973.jpg

Op de tentoonstelling kom je alles tegen wat je ooit wilde weten over het verhaal van de Titanic. Er zijn replica’s van kajuiten te vinden, foto’s en verhalen van passagiers en echte voorwerpen! Dit is echt iets voor mij!

Uit de 8 onderzoeksacties die naar de Titanic gevoerd zijn door duikers zijn er zo’n 5500 voorwerpen weer mee naar boven gekomen. Het is belangrijk dat de onderzoekers deze voorwerpen weer mee naar het droge nemen, onder water zouden ze na verloop van tijd, helemaal verdwijnen en dat zou natuurlijk gigantisch zonde zijn!

 photo 9Dishes_zps293d7a06.jpg

Misschien is dit wel een grappig feitje, namelijk een lijstje van alle vreemde voorwerpen die aan boord gevonden zijn!

 1. Aan boord bevonden zich zeker 3.350 postzakken en bijna 800 postpakketten
 2. Een 35 pk Renault van passagier William Carter
 3. Een confituurmachine van passagier Edwina Trout
 4. Een kist met tandpasta voor Park & Tilford
 5. Drie kisten met geparfumeerde zeep
 6. Acht kisten met orchideeën
 7. 11 balen met rubber voor de National City Bank van New York
 8. Een kist met porselein bestemd voor Tiffany’s
 9. 34 kisten met sportartikelen bestemd voor A.G. Spalding
 10. Een exemplaar van een gedichtenboek van Omar Khayyam, versierd met edelstenen en illustraties van Eliku Vedder. Dit werd in maart 1912 tijdens een veiling voor 405 pond verkocht aan een Amerikaan. Er was twee jaar aan de boekband gewerkt en het boek was met 1.050 edelstenen versierd, allen in goud ingelegd
 11. Vier kisten opium

 photo GalerieBelgeBrussel_zpsfb71474b.jpg

Omdat de tentoonstelling plaatsvindt in Brussel, hebben ze een speciale hoek gewijd aan de Belgen die aan boord waren. Want ja, er waren er in totaal 27 op het schip. Twee Belgen reisden zelfs in eerste klasse: De Antwerpse diamanthandelaar Jacob Birnbaum en de Brusselse cabaretzangeres Berthe de Villiers.

Twee van de 27 waren aan boord om te werken: Georges Aspeslagh uit Oostende als verantwoordelijke voor het zilverwerk in eerste klasse en Georges Krins was violist van één van de muziekensembles.

 photo Unknown_zpsb5123a9d.jpg

Nog wat feitjes!

 • De prijs van een ticket eersteklas voor de Titanic met bestemming New York was 2.500 dollar, naar de huidige maatstaven ongeveer 57.200 dollar (ruim 42.000 €). De duurste hutten kostten omgerekend naar de huidige maatstaven meer dan 103.000 dollar (bijna 76.000 €).
 • De reis in derde klasse kostte ongeveer 40 dollar, nu ongeveer 900 dollar (660 €). In een derde klas hut zaten tot tien personen. Mannen en vrouwen werden gescheiden, gezinnen sliepen dus vaak in verschillende kamers.
 • De voorzieningen waren zelfs voor de passagiers eerste klasse niet gratis: de toegang tot het zwembad kostte 25 cent, terwijl het gebruik van een squashbaan (waarbij een professionele speler les gaf ) 50 cent kostte.
 • 60 chefkoks en souschefs werkten in de vijf keukens van de Titanic. Elke afdeling had zijn eigen chefs: die voor de soep, er waren vleesbraders, banketbakkers en koks die instonden voor het dessert. Er was zelfs een ‘koosjer’ chefkok die het eten voor de joodse passagiers maakte.
 • Aan boord van de Titanic werd er zelfs een krantje gemaakt: de Atlantic Daily Bulletin. Naast artikelen en reclame verschenen in de krant onder meer het dagmenu, de beurskoersen, de resultaten van de paardenrennen en het laatste shownieuws.
 • Het schip voorzag slechts twee baden voor de meer dan 700 passagiers in de derde klas.
 • Het voordek was alleen toegankelijk voor de passagiers van de derde klas, het achterdek was bestemd voor passagiers van de tweede klas. Hierdoor hadden de passagiers van deze klassen een grotere kans om aan boord te komen van een reddingssloep, omdat deze voor hen makkelijker te bereiken waren.

 photo Unknown_zpsfe8d1ead.jpg

Ik ben deze zomer zeker een keer te vinden op deze tentoonstelling, hij lijkt me echt super! In de prijs zit er een audiotour inbegrepen, die je helemaal rondleidt en je alle prachtige verhalen en informatie verteld! Voor kinderen is er een aparte audiotour voorzien op maat van de kids!

Het wordt echter wel aangeraden tickets op voorhand online te bestellen om wachtrijen te voorkomen!

Tickets en tarieven

Volwassen (vanaf 12 jaar): € 15,90

Kinderen (tot 12 jaar): € 12,90

Familieticket (4 pers. max 2 volw.): €50,-

Als ik de prijzen zo zie, vind ik ze heel erg schappelijk, de prijzen in Las Vegas lagen een stuk hoger! Zeker te doen voor een tof dagje uit tijdens de zomervakantie! Ik ben alvast heel erg benieuwd! En jullie?

Groetjes, Pauline

 

Delen: