Speltbrood met Bokrijk – Unboxing & Recept

Vers brood heeft iets huislijks. De geur die vers brood verspreid wanneer het in de oven staat doet me telkens weer een beetje voelen als Nigella Lawson. Bokrijk, een plek waar ik als kind dolgraag kwam, komt dit jaar met iets nieuws.

Ze verkopen er al langer ambachtelijk gemaakte producten in hun winkeltjes, maar dit jaar staat “brood” centraal, daarom speltmeel en speltbloem! Ik onderwierp ze aan de test en bakte mijn eigen Bokrijk brood. Lees verder voor een unboxing en mijn recept!

Het speltmeel en de speltbloem kan je in Bokrijk zelf kopen in “De superette Bokrijk”, alsook huisgemaakt brood. Zelf kreeg ik hem in de Broodbox met nog een aantal andere leuke goodies! Laat ik beginnen met de inhoud van de box:

Als eerste krijg je natuurlijk 2 inkom tickets voor Bokrijk zelf! Ik ben hier zo blij mee, het is al super lang geleden dat ik zelf nog in Bokrijk geweest ben en ik vond het als kind altijd mega tof. Hier gaan we dus zeker goed gebruik van maken!

Daarnaast vond ik in de doos een heerlijke losse thee met kamille, vlier, lavendel, linde en kaasjeskruid. Er staat op het zakje dat hij “rustgevend” zou moeten zijn, dus die komt zeker van pas als theetje voor het slapengaan. Daarnaast zat er ook een potje heerlijke verse honing in, yumm!


Dan komen we bij waar het allemaal om gaat! In de doos zit 1kg speltmeel en 1kg speltbloem. Ik had zoveel zin om hiermee aan de slag te gaan dat ik gelijk opzoek ben gegaan naar recepten! Het graan waarmee de bloem en meel gemaakt is, is lokaal geteeld en gemalen in een authentieke watermolen. Pas helemaal binnen het Bokrijk-plaatje dus!


Ik ging aan de slag met een recept dat ik vond in een oud bakboek van mijn moeder, ideaal!  In het boek maakten ze hem niet in de machine, maar in de oven en dat was precies wat ik ook wilde gaan doen. Wij maken hier thuis bijna dagelijks ons eigen brood, maar dan in een broodmachine. Dat leek me de gemakkelijke route en daarbij leek het me tof eens iets anders te gaan proberen.

Hierbij het recept: 
– 250 gram speltbloem;
– 250 gram speltmeel;
– 10 gram gedroogde gist;
– 11 gram zout;
– 320 gram lauw water;

Doe het meel en de bloem samen in een kom en hussel ze even door elkaar. Maak in het midden een kuiltje en doe hier vervolgens de gist in. Strooi het zout netjes aan de rand van de kom en zorg ervoor dat het zout en de gist elkaar niet raken.
Dit kan natuurlijk allemaal in de machine, zo heb ik het gedaan, oops! Toch niet helemaal old school ;-).
Giet het lauwe water erbij en begin met kneden. De machine deed er ongeveer 10 minuten over. Het deeg moet elastisch aanvoelen en mag niet scheuren als je het een beetje uit elkaar trekt.
Doe een beetje olie in kom en laat je deeg hier een uur in rijzen met een theedoek of plastic folie erover. Ik zet mijn deeg altijd in de magnetron, die uitstaat natuurlijk.

Eens je deeg verdubbeld is in grootte, sla je het weer neer en vorm je er een bolletje van. Ik heb zelf gewerkt met een broodvorm omdat ik dat het mooiste resultaat vond geven. Voor de tweede rijs heb ik dus het brood alvast in een, met bakpapier beklede, broodvorm gedaan en nogmaals een uur laten rijzen.

De laatste stap is het afbakken! Je kan voor je het deeg in de oven zet, nog drie sneetjes maken, dat geeft een tof effect! Afbakken doe je 35 minuten in een oven van 200°C.

Et voilà! Je eigen, semi-ambachtelijke brood in mijn geval! Hij smaakt echt mega lekker en vult super goed! Deze is zeker voor herhaling vatbaar.

Als laatste zitten er nog twee mega schattige items in. Een melkglaasje en een taartplankje. Heerlijk landelijk en helemaal mijn stijl! Hier ga ik binnenkort mee aan de slag. Iemand lekkere recepten?

De Bokrijk Baking box heeft een waarde van € 85,- en alle items zijn samen of afzonderlijk te koop in “De superette Bokrijk”! Ik kan niet wachten om er weer eens heen te gaan!

Dit geeft mij echt nog extra veel zin in de herfst en winter! Bakken jullie wel eens zelf brood?

Groetjes, Pauline

Delen: