Zomers recept: Cheesecake!

Goedemorgen allemaal! Vandaag gaan we niet letten op de lijn, ik heb namelijk een super lekker recept voor jullie! Misschien dat het jullie al is opgevallen maar ik ben dol op koken en bakken. Hoewel ik er de afgelopen weken niet zo heel veel tijd voor had, ben ik gisteren weer aan de slag gegaan in de keuken. Ik wilde iets zomers en fris, geen zware desserts maar iets wat lekker koel in je mond voelt.
Het recept vond ik in het boek van Nigella Lawson, tevens mijn all time favoriete tv-chef, alle props gaan dus regelrecht naar haar!

De cheesecake bestaat uit 3 onderdelen: namelijk de bodem, de cheescake zelf en een laagje topping. Hmm, super lekker en smeuïg! Naast de ingredïenten heb je een springvorm van 20 centimeter nodig. Gebruik geen gewone vorm want dan word het bijna onmogelijk om de cheesecake er weer uit te halen. Verder heb je ook nog een ovenvaste schotel nodig, bijvoorbeeld eentje waar je lasagne in bereidt. De springvorm moet er alleszins goed in passen, deze is nodig om de vorm een badje te geven terwijl hij in de oven staat.

Wat heb je nodig voor de bodem?
– 150 gram volkoren koekjes
– 75 gram boter (kamertemperatuur)

Wat heb je nodig voor het cheesecake gedeelte?
600 gram roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
– 150 gram kristal suiker
– 3 eieren
– 3 eidooiers
– Anderhalve theelepel vanille extract
– Anderhalve theelepel citroensap

Wat heb je nodig voor de topping?
– 125 gram zure room
– Een eetlepel kristalsuiker
– Een halve theelepel vanille extract

Hoe ga je te werk?
Allereerst is het het gemakkelijkste als je de springvorm helemaal goed inpakt met aluminiumfolie. De vorm gaat namelijk later in een waterbadje in de oven staan en het zou erg zonde zijn moest er water bij je harde werk komen! Ik doe dit meestal met 2 of 3 grote stukken waarmee ik dan de onderkant en zijkant helemaal inpak. Vervolgens warm ik de oven voor op 180°C.

Dan komt het leuke werk! Het koken natuurlijk! Eerst gaan we aan de slag voor de bodem!
De koekjes verpulver je helemaal, best in zo’n apparaatje zodat je geen tot weinig brokjes meer hebt. Hierbij doe je dan de zachte boter en meng je dit goed door. Denk zeker niet dat je te weinig hebt want dat is zeker niet het geval! Je moet een zanderige consistentie bekomen die je vervolgens in de springvorm met een lepel of je vingers op de bodem duwt. Ik doe dit meestal met de achterkant van een lepel omdat ik dat een stuk makkelijker vind werken. Plaats nu de bodem in de koelkast.

Nu ga je aan de slag voor het cheesecake gedeelte! Dit is echt kinderspel, eerst de roomkaas en suiker in een kom en goed door elkaar mixen, best met een elektrische mixer.
Vervolgens doe je hier één voor één de eitjes en de dooiers bij. Dit wilt zeggen, één ei erbij, goed mixen tot hij er volledig bij zit en dan pas de volgende.
Als laatste doe je hier dan het vanille extract en het citroensap bij and there it is!

Wat ik je aanraad is om de vulling nog niet meteen op de bodem te gieten, uit ervaring merk ik dat het beter is om eerst de topping voor te bereiden en deze dan even aan de kant te zetten. Dit omdat de bodem dan nog iets meer tijd heeft om wat stijver te worden in de koelkast.

Voor de topping is het nog simpeler: je kiept gewoon alles in een kom en mixen maar!

Now the baby goes in a little bath. Neem je ovenschaal erbij en laat een ketel water aan de kook komen.
Giet je cheesecake vulling in de vorm over de bodem en zet hem in de ovenschaal. Vervolgens giet je de overschaal tot de helft van de springvorm vol met water. Wanneer je oven warm genoeg is zet je heel voorzichig alles in de oven gedurende 50 minuten.

Wanneer de 50 minuten voorbij zijn haal je de ovenschaal er voorzichtig weer uit en check je even of je cheesecake goed is. Als hij niet te erg meer wiebelt is hij goed en kan je er de topping overheen gieten. Het alles gaat vervolgens met het badje weer de oven in, dit keer voor 10 minuutjes.

Na 10 minuten zou ook de topping goed moeten zijn en kan je de vorm uit het waterbad tillen. Het alles laat je met vorm en al goed afkoelen alvorens je hem in de koelkast zet. Wanneer je denkt dat hij koel genoeg is, mag hij voor een paar uur de koelkast in!
Hij is het lekkerste wanneer hij goed fris is, dus raad ik aan hem minstens een dag in de koelkast te zetten!

Voila, dit was het recept voor nu! Ooh ja, wat ik bijna vergeet, als je jonger dan 18 bent of wanneer je nog niet zo heel erg veel ervaring hebt met koken, vraag dan even hulp aan iemand die dit wel heeft wanneer je bezig bent met het hete water, ik zou zeker niet willen dat iemand zich bezeerd!!

Dan rest mij alleen nog te zeggen, eet smakelijk!

Groetjes,
Pauline

Delen: