Go Back

Home-made wasmiddel

Porties 10 liter

Ingrediƫnten
  

  • 50 gram Marseille-zeep
  • 5 liter water
  • 40 gram bicarbonaat (enkel voor witte was)

Instructies
 

  • Begin met het raspen van je blokje Marseille-zeep en weeg 50 gram af. Dit kan je gemakkelijk doen door je kaasrasp te gebruiken. Heb je al voorgeraspte Marseille-zeep gekocht? Dan hoef je alleen maar de correcte hoeveelheid af te wegen!
  • Doe de geraspte Marseille-zeep in een ruime pan en doe er 1 liter water bij. Breng zachtjes aan de kook.
  • Eens alles kookt en je geen brokjes zeep meer ziet, kan je de overige 4 liter water toevoegen.
  • Wil je je wasmiddel gaan gebruiken voor de witte was? Dan is het nu het moment om je bicarobonaat erbij te doen! Doe dit enkel voor witte was!
  • Breng het alles een laatste keer aan de kook.
  • Laat je mengsel een nachtje goed afkoelen op een koude plek.
  • Eens alles is afgekoeld, kan je de consistentie van je wasmiddel gaan beoordelen. Is het al redelijk vloeibaar zonder brokjes? Dan kan het gelijk in een fles en is het klaar voor gebruik! Zie je toch nog wat brokjes of is het een gellei-achtige consitentie geworden? Pak dan even je staafmixer erbij en mix het alles eens door.
  • Je bent nu helemaal klaar voor alle wasjes! Gebruik per trommel ongeveer 3 dopjes van je zelfgemaakte wasmiddel.