Review: Gezond brownie recept

 photo PicMonkeyCollage_zpsd16c1eee.jpg

Sinds een paar weken probeer ik zo goed als suikervrij te leven. Ik merkte dat ik hier echt aan toe was! Zo had ik meerdere malen per week serieuze hoofdpijn, was ik zo goed als altijd moe en werd ik vaker als normaal ziek. Daarom heb ik besloten er iets aan te gaan doen, maar makkelijk is het zeker niet! We zijn nu zo’n 3 weken verder en het gaat steeds makkelijker en makkelijker, maar er is één ding wat ik echt mis en dat is bakken. Om hier iets aan te doen ben ik op zoek gegaan naar gezondere en fitness-proof recepten. Zo ben ik uitgekomen bij een gezond brownie recept dat ook nog eens beloofd heel erg lekker te zijn. Wel, ik heb hem uitgeprobeerd en natuurlijk kon ik het niet laten om deze review vast te leggen op foto en jullie mijn mening hierover te vertellen. Zijn gezonde brownies nu echt even lekker?

Laat ik beginnen met waar ik het recept vandaan heb. Aangezien ik het niet zelf verzonnen heb, lijkt het me wel net zo eerlijk om dat hier even te vermelden! Klik dan hier voor het originele recept.

Na even wat opzoeken kwam ik er al snel achter dat veel fitness-people bakken met hetzelfde ingrediënt en dan wel bruine bonen. Ik weet dat bruine bonen nog niet zo heel erg zijn ingeburgerd in België en Nederland, maar je kan ze alvast wel heel gemakkelijk vinden in de supermarkt. Bruine bonen kende ik al een stuk langer door mijn reizen naar Brazilië, daar worden ze namelijk zo goed als dagelijks gegeten en zijn ze eigenlijk een gerecht dat ze eten zoals wij hier aardappelen met alles eten. Maar goed, back to the point!

 photo IMG_1194_zpsced7720a.jpg

De bruine bonen in het recept vervangen het meel, een ingrediënt wat heel erg veel koolhydraten bevat en waar bruine bonen dus een uitstekende vervanger voor zouden zijn. In het originele recept gebruiken ze een blik, maar dat is hier bijna niet te vinden. Hier kan je wel de gedroogde versie kopen die je eerst een paar uur heel zachtjes moet laten koken. Met een zak bruine bonen kan je ongeveer 5 keer deze brownies bakken!

 photo IMG_1196_zps3103ce90.jpg
Wat heb je nodig?

   • 200 gram zwarte bonen (ongekookt)
   • 2 volledige eieren en 1 eiwit
   • 3 eetlepels gesmolten kokosolie
   • 5 eetlepels ongezoete cacaopoeder –> geen chocomelk poeder!
   • 2 theelepels bakpoeder
   • 1,5 theelepel bicarbonaat
   • snufje zout
   • 3 eetlepels ahornsiroop of honing
   • 1 eetlepel vanille extract
   • 5 gedroogde vijgen
   • Amandel schilfers
   • (chocolade stukjes)

 photo IMG_1198_zps444a3173.jpg

 photo IMG_1197_zpsa268381b.jpg

Aan de slag! 

Als eerste verwarm je de oven voor op 175°C.  Neem er alvast een blik bij waarin je de brownies gaat bakken en bekleed dit met bakpapier zodat het beslag later niet aanbakt.

Zoals ik daarnet al zei moet je de gedroogde zwarte bonen eerst een tijd koken. In een snelkookpan gaat dit ongeveer anderhalf uur duren en in een normale pan kan je zeker het dubbele rekenen. De truc is om het water nooit te hard te laten koken. Een beetje pruttelen mag gerust, maar koken is uit den boze! Wanneer je de bonen hebt gekookt, laat je deze eerst even afkoelen.

Vervolgens gooi je alles bij elkaar in een pot, behalve de vijgen. Dit alles mix je dan met een staafmixer tot een puree. Zelf heb ik alles gewoon in de blender gegooit en een paar keer op de pulse knop geduwd! Dit vond ik een stuk gemakkelijker en sneller gaan.

 photo IMG_1189_zps6323f0a6.jpg
Wanneer alles één geheel is geworden, doe je het beslag in het bakblik. Bij mij was dit echt een heel vaste puree die bijna niet uit te smeren was, maar met wat voorzichtigheid ging dit prima en zat alles netjes in het bakblik.

Hierover strooi je vervolgens de amandelen en de stukjes gesneden vijgen.

Alles gaat voor een 25-30 minuten in de oven en klaar is hij!

 photo IMG_1191_zpsebd1f2a8.jpg

Klinkt zalig toch? Maar is hij nu echt zo lekker als het lijkt of is het te mooi om waar te zijn? Wel, persoonlijk vind ik dat de brownie zelf veel te erg naar de bonen smaakt. In de cacao poeder zit natuurlijk geen suiker, dus het enige waardoor het beslag zoet van is geworden is de ahornsiroop of honing. Puur, zonder vijgen vond ik de brownies echt niet te eten!

 photo IMG_1192_zps84edaf31.jpg

Als je een stukje brownie neemt, samen met een stukje vijg, wordt het meteen al een stuk beter! Zelf had ik maar twee van de vijf vijgen gebruikt en zoals het recept zei, in stukjes erbovenop gelegd. Ik raad jullie aan om bijvoorbeeld 3 vijgen mee in het beslag te verwerken en de andere twee erop te leggen. Deze zullen meteen voor dat extra zoete tintje zorgen! Zelf heb ik ook een klein beetje vals gespeeld en 3 eetlepels pure chocolade druppels erin gedaan en deze doen heel erg veel met de smaak. Ook al heb je per stukje maar 1 druppel, het verschil in smaak is immens!

De amandelen vond ik persoonlijk weinig toevoegen aan de smaak en ga deze de volgende keer dan ook weglaten, zonde van de calorieën als ik ze toch niet proef!

Conclusie? Het is een super tof recept voor degenen die bezig zijn met minder suiker te eten en met wat oefenen kom je zeker uit op een gezond brownie recept! Ik vind deze zeker voor herhaling vatbaar!

Zijn jullie benieuwd?

Groetjes, Pauline

Delen: