Sinds een aantal maanden ben ik helemaal aan de smoothies, ik begin er dan ook al een hele tijd mijn dag mee. Ze zijn lekker zoet, vullen goed en zijn natuurlijk super gezond. Toch merkte ik dat ik op den duur iets nodig had om mijn smoothie op te leuken, ik miste iets krokants bij mijn ontbijtje. En na even wat zoekwerk op het internet had ik het snel gevonden, granola was de perfecte en gezonde oplossing! Voor de mensen die nog nooit van granola gehoord hebben… Je kan het vergelijken met cornflakes, maar dan veel gezonder! Het is mega simpel te maken en met van alles te combineren. Vandaag laat ik jullie dan ook mijn favoriete granola receptje zien!
Laat ik beginnen bij wat je nodig hebt, ik kan je garanderen dat je bijna alles al in huis zal hebben, zo gemakkelijk is het! Je moet natuurlijk helemaal niet mijn receptje volgen en kan het helemaal aan passen aan wat je zelf in huis hebt en wat je het lekkerste vindt natuurlijk!
Wat je nodig hebt voor de basis:
- 200 gram havermout
- Een handje vol amandelen (of andere nootjes die je lekker vindt)
- Eén eetlepel honing
- Twee eetlepels ahornsiroop, als je dit niet in huis hebt, vervang je deze door nogmaals 2 eetlepels honing
- Twee eetlepels gesmolten kokosvet
De extra’s (niet verplicht)
- Rozijntjes
- 1/2 theelepel vanille extract
- Zaadjes zoals zonnebloem pitten, sesamzaadjes,….
Je begint met de oven voor te verwarmen op 150°C. Wanneer je alles klaar hebt gezet, neem je er een grote kom bij. Eerst gaan alle droge ingrediënten erin, dus de havermout, je rozijntjes, zaden en de amandelen.
In mijn geval moest ik de amandelen eerst in stukjes hakken, dit kan met een mes, maar ook gerust met een kleine mixer.
Omdat we niks anders in huis hadden besloot ik er een klein handje sesamzaadjes bij te doen, maar ook pijnboompitjes en zonnebloempitten zijn super lekker!
En ook de rozijntjes gaan erbij.
Als je alle droge ingrediënten in de kom hebt gedaan, meng je dit even om met een lepel. Vervolgens ga je aan de slag met de ‘natte’ ingrediënten! De volgorde doet er eigenlijk niet echt toe, maar ik heb gemerkt dat het het gemakkelijkste is als je eindigt met de honing aangezien die het hardst aan de lepel blijft plakken.
Als eerste de twee eetlepels ahornsiroop en vervolgens de kokosolie. Let er trouwens wel op dat je kokosvet gesmolten is, anders kan je het niet goed mengen door je havermoutmengsel en krijg je ongelijke brokken wanneer je het geheel in de oven zet.
Als laatste gaat de honing en het amandelextract erbij! Vervolgens neem je er een bakplaat bij en bedek je deze met een vetvrij papier of een antiplak-iets, speciaal voor in de oven.
De rest spreekt voor zich, je spreidt het mengsel in een gelijke laag op de bakplaat uit en klaar ben je! Dit gaat voor 10 à 15 minuten de voorverwarmde oven in. Pas goed op met de baktijd, want dit kan erg snel verbranden en dat is natuurlijk niet de bedoeling!
En de oven in!
Wanneer je de granola uit de over haalt, zal je merken dat hij niet helemaal krokant is. Geen nood! Zet hem nu zeker niet terug in de oven om ‘nog krokanter te worden’ want dan zal hij verbranden. Wanneer je de granola volledig laat afkoelen zal je merken dat deze, net zoals bij koekjes, vanzelf krokant wordt!
Je kan de granola wanneer hij volledig afgekoeld is bewaren in een mooie glazen pot die luchtdicht afsluit. Zo is het lekker en nog eens mooi opgeborgen ook!
En natuurlijk kan je de granola op super veel manieren combineren, maar mijn favoriet blijft toch op mijn smoothie! Smakelijk!
Groetjes, Pauline