Recept: Amandel & maple granola

 photo Unknown_zps4e7ced16.jpg Sinds een aantal maanden ben ik helemaal aan de smoothies, ik begin er dan ook al een hele tijd mijn dag mee. Ze zijn lekker zoet, vullen goed en zijn natuurlijk super gezond. Toch merkte ik dat ik op den duur iets nodig had om mijn smoothie op te leuken, ik miste iets krokants bij mijn ontbijtje. En na even wat zoekwerk op het internet had ik het snel gevonden, granola was de perfecte en gezonde oplossing! Voor de mensen die nog nooit van granola gehoord hebben… Je kan het vergelijken met cornflakes, maar dan veel gezonder! Het is mega simpel te maken en met van alles te combineren. Vandaag laat ik jullie dan ook mijn favoriete granola receptje zien!

Laat ik beginnen bij wat je nodig hebt, ik kan je garanderen dat je bijna alles al in huis zal hebben, zo gemakkelijk is het! Je moet natuurlijk helemaal niet mijn receptje volgen en kan het helemaal aan passen aan wat je zelf in huis hebt en wat je het lekkerste vindt natuurlijk!

Granola photo IMG_9362_zps2d9f1bf2.jpg

Wat je nodig hebt voor de basis:

  • 200 gram havermout
  • Een handje vol amandelen (of andere nootjes die je lekker vindt)
  • Eén eetlepel honing
  • Twee eetlepels ahornsiroop, als je dit niet in huis hebt, vervang je deze door nogmaals 2 eetlepels honing
  • Twee eetlepels gesmolten kokosvet

Granola photo IMG_9369_zps270ce795.jpg

De extra’s (niet verplicht)

  • Rozijntjes
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • Zaadjes zoals zonnebloem pitten, sesamzaadjes,….

Je begint met de oven voor te verwarmen op 150°C. Wanneer je alles klaar hebt gezet, neem je er een grote kom bij. Eerst gaan alle droge ingrediënten erin, dus de havermout, je rozijntjes, zaden en de amandelen.
Granola photo IMG_9373_zps4b5bc78b.jpg
In mijn geval moest ik de amandelen eerst in stukjes hakken, dit kan met een mes, maar ook gerust met een kleine mixer.

Granola photo IMG_9378_zps0dbce83b.jpg

Omdat we niks anders in huis hadden besloot ik er een klein handje sesamzaadjes bij te doen, maar ook pijnboompitjes en zonnebloempitten zijn super lekker!

Granola photo IMG_9396_zps05deb56f.jpg

En ook de rozijntjes gaan erbij.

Granola photo IMG_9399_zpsd0ec44ad.jpg

Als je alle droge ingrediënten in de kom hebt gedaan, meng je dit even om met een lepel. Vervolgens ga je aan de slag met de ‘natte’ ingrediënten! De volgorde doet er eigenlijk niet echt toe, maar ik heb gemerkt dat het het gemakkelijkste is als je eindigt met de honing aangezien die het hardst aan de lepel blijft plakken.

Granola photo IMG_9393_zpsbdb5b87a.jpg

Als eerste de twee eetlepels ahornsiroop en vervolgens de kokosolie. Let er trouwens wel op dat je kokosvet gesmolten is, anders kan je het niet goed mengen door je havermoutmengsel en krijg je ongelijke brokken wanneer je het geheel in de oven zet.

Granola photo IMG_9395_zps74afc3c2.jpg

Als laatste gaat de honing en het amandelextract erbij! Vervolgens neem je er een bakplaat bij en bedek je deze met een vetvrij papier of een antiplak-iets, speciaal voor in de oven.

 photo IMG_9405_zps31fd199c.jpg
De rest spreekt voor zich, je spreidt het mengsel in een gelijke laag op de bakplaat uit en klaar ben je! Dit gaat voor 10 à 15 minuten de voorverwarmde oven in. Pas goed op met de baktijd, want dit kan erg snel verbranden en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Granola photo IMG_9406_zps6df07a63.jpg

En de oven in!

 photo IMG_9416_zpsd57a3fb4.jpg

Wanneer je de granola uit de over haalt, zal je merken dat hij niet helemaal krokant is. Geen nood! Zet hem nu zeker niet terug in de oven om ‘nog krokanter te worden’ want dan zal hij verbranden. Wanneer je de granola volledig laat afkoelen zal je merken dat deze, net zoals bij koekjes, vanzelf krokant wordt!

 photo IMG_9458_zpsba75b6b7.jpg
Je kan de granola wanneer hij volledig afgekoeld is bewaren in een mooie glazen pot die luchtdicht afsluit. Zo is het lekker en nog eens mooi opgeborgen ook!

 photo IMG_9462_zps58c3c4e5.jpg

En natuurlijk kan je de granola op super veel manieren combineren, maar mijn favoriet blijft toch op mijn smoothie! Smakelijk!

Groetjes, Pauline

Delen: