Kerst cookie bake

Tijdens de feestdagen haal ik graag extra mijn bak materiaal uit de kast. meestal blijft het bij een Kerstbrood, maar dit jaar wil ik iets meer doen. Iets wat ik kan delen met familie en vrienden. Om ze te laten voelen dat we aan ze denken, ook al zien we ze misschien niet… Dit jaar is moeilijk geweest voor iedereen, maar als we nu allemaal lekker koekjes gaan bakken, komt het misschien allemaal nog wel goed 😉 . Klik verder voor de drie recepten bij mijn “Kerst cookie bake” vlogmas video!

Cranberry Witte Chocolade koekjes

Het eerste koekje in deze “Cookie bake” is de meest Kerstige van de drie en het perfecte recept om die laatste witte chocolade Sinterklaas weg te werken in iets veel beters! Dit is een koekje met erg veel textuur, eentje waar je zeker ook zelf mee kan gaan spelen qua inhoud! Ik gebruik zelf gedroogde veenbessen en chocolade, maar wie zegt er dat je geen noten of ander fruit kan toevoegen? De combinatie van het zure van de besjes en het enorm zoete van de witte chocolade, maakt dit koekjes één van mijn favorieten tijdens de winter!

Cranberry Witte Chocolade koekjes

Een heerlijk en feestelijk koekje! Ideaal voor het eindejaar.
– Veel textuur door de havermout, veenbessen en witte chocolade;
– Eindeloos combineerbaar met: noten, ander fruit of andere chocolade;
– Lekker krokant, zowel aan de binnen- als de buitkant;

Ingrediënten
  

  • 220 gram Boter
  • 180 gram Basterd suiker
  • 100 gram Suiker
  • 2 Eieren
  • 1 theelepel Vanille extract
  • 200 gram Bloem
  • 1 theelepel Baksoda (Geen bakpoeder!)
  • 1 theelepel Kaneel
  • Snuifje Zout
  • 270 gram Havermout
  • 160 gram Witte chocolade
  • 100 gram Gedroogde veenbessen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Doe de zachte boter en beide soorten suiker in een mengkom en mix ze tot ze romig zijn. Doe er dan het vanille extract bij.
  • Voeg één voor één de eitjes toe tot ze goed vermengd zijn in het deeg.
  • In een aparte kom doe je: meel, baksoda, kaneel en zout. Meng dezen even door elkaar met een garde. Zo voorkom je klonters.
  • Doe het meel mengsel bij de boter en suiker en mix even.
  • Voeg havermout, chocolade en veenbessen toe en mix kort tot alles verdeeld is.
  • Met een eetlepel maak je balletjes van ongeveer 2 cm en plaats je deze op de, met bakpapier belegde, bakplaat. Het is niet nodig om het deeg heel compact te maken. De balletjes mogen los en slordig zijn.
  • Bak ze gedurende 10 à 13 minuten tot ze goudbruin zijn. De koekjes zullen nog een beetje zacht zijn aan de binnenkant. Dit hard uit bij het afkoelen.
  • Enjoy!

Chocolate Chip Koekjes

I love Chocolate Chip Koekjes! Om ze zelf te maken monden ze meestal uit in frustratie…. Dit is echt het soort koekje wat vaak helemaal uitzakt in de oven en eindigt in een koekje van 20 cm. Met dit recept maken we daar dus gelijk een einde aan. Ze zijn lekker krokant aan de buitenkant, maar toch nog chewy aan de binnenkant. De grote brokken chocolade en havermout zorgen voor veel textuur. Ik heb echt lang gezocht en getest en ingrediënten gecombineerd voor ik eindelijk bij dit recept uitkwam. Deze laat ik dan ook niet meer los! Hope you enjoy!

Chocolate Chip Cookies

De perfecte chocolate chip cookies!
– Knapperig aan de buitenkant;
– Chewy aan de binnenkant;
Gang Snack

Ingrediënten
  

  • 200 gram Bloem
  • 170 gram Zachte boter
  • 135 gram Basterd suiker
  • 50 gram Suiker
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 1 theelepel Vanille extract
  • 200 gram Havermout
  • 30 gram Maïzena of Arrowroot
  • 1 theelepel Bak Soda (geen bakpoeder!)
  • snuifje zout
  • 200 gram Donkere chocolade druppels of gehakte chocolade

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170°C
  • Doe de boter en beide soorten suiker in een mengkom en mix tot een romig geheel gedurende ongeveer 5 minuten. Schraap af en toe de kanten af met een spatel.
  • Schraap de zijkanten en de bodem van de mengkom goed af met een spatel en mix het ei en de eidooier door je boter/suiker mengsel. Voeg nu ook het vanille extract toe.
  • Doe er de bloem, maïzena (of Arrowroot), het havermout, baksoda en het zout bij en mix langzaam tot alles net gemixed is.
  • Doe er de stukjes chocolade door en mix heel kort.
  • Met een eetlepel maak je balletjes van ongeveer 2 cm en plaats je deze op de, met bakpapier belegde, bakplaat. Het is niet nodig om het deeg heel compact te maken. De balletjes mogen los en slordig zijn.
  • Bak ze gedurende 10 à 13 minuten tot ze goudbruin zijn. De koekjes zullen nog een beetje zacht zijn aan de binnenkant. Dit hard uit bij het afkoelen.
  • De koekjes zijn krokant aan de buitenkant en heerlijk chewy aan de binnenkant!
  • Enjoy!

De Perfecte Shortbread Koekjes

Als laatste een klassieker die ik al eerder gedeeld heb, maar het is gewoon een steengoed recept! Ik denk dat iedereen deze ook wel kan appreciëren… Een simpel, heerlijk flaky en krokant koekje waar je al snel een tweede van wil!

De Perfecte Shortbread Koekjes

– Knapperig vanbuiten
– Bros vanbinnen
– Kruimelig bij het afhappen

Ingrediënten
  

  • 330 gram Patisserie bloem
  • 220 gram Boter
  • 110 gram Blonde basterd suiker
  • 1/4 theelepel Zout
  • 1 theelepel Vanille extract

Instructies
 

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen of smelt hem gedurende 30 seconden in de magnetron.
  • Doe de suiker en boter in een kom en klop ze met de garde helemaal romig.
  • Voeg het vanille extract bij het suiker en boter mengsel en mix dit nog snel even door.
  • Doe het zout bij de bloem en meng deze alvast even door elkaar. Hierdoor zal het zout gelijker verdeeld worden over het deeg.
  • Doe de bloem bij het boter/suiker mengsel en meng dit door elkaar met de platte klopper. Deze stap kan je uiteraard ook met de hand doen indien je niet over een mixer of keukenrobot beschikt.
  • Rol het koekjesdeeg tot een bol en laat dit gedurende 20 minuten rusten in de koelkast. Ondertussen kan je de oven al voorverwarmen tot 165°C.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 1 centimeter dikte. Zorg ervoor dat het deeg niet te dun uitgerold is! 
  • Steek de koekjes uit en prik met een vork een X vorm in het midden van je koekje. Deze stap zorgt ervoor dat ze super krokant en perfect worden! 
  • Leg je koekjes op, een met bakpapier beklede, bakplaat en bak ze gedurende 20 minuten af. Indien je koekjes wat groter zijn, kan je ze een paar minuutjes langer in de oven laten zitten. 
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op een rekje en tast toe!! 

Maak je een recept en ben je enthousiast? Let me know via Instagram (@lifestylespot_be). Ik vind het altijd super leuk jullie creaties te zien!

Veel liefs, Pauline