2022 Kerst (cookie) bake!

In 2020 begon ik met wat nu een traditie geworden is. Elk jaar ga ik een hele middag aan de slag in de keuken om voor mensen om ons heen zelfgemaakte koekjes te bakken en deze af te leveren met een klein cadeautje en Kerstkaart. Klik verder voor de recepten van dit jaar:

Chocolade truffels (Gluten vrij)

Deze truffels komen recht uit mijn jeugd van 1996 gevlogen. Toen maakten we ze al met het gezin rond de Kerstperiode. Grappig hoe je zo’n warme herinneringen kan hebben aan een bepaalde activiteit. Ik zie de gele plastic Tupperware kom met de warme chocolade nog zo voor mij staan in de vensterbank. Als kind vond ik het zo verschrikkelijk moeilijk om te wachten tot alles was afgekoeld, dat ik er al snel eens met mijn vinger door ging om te proeven. Het bewijs was al snel te zien natuurlijk, als mijn vingerafdruk er nog netjes instond, haha!

Chocolade truffels (glutenvrij)

Gang Dessert

Equipment

  • 1 grote kookpan met warm water
  • 1 houten lepel
  • 1 Kom voor Au Bain Marie

Ingrediënten
  

  • 400 gram Pure chocolade
  • 250 gram Poedersuiker
  • 2 Eierdooiers (eigeel)
  • 250 gram boter
  • 4 eetlepels Cacaopoeder

Instructies
 

  • Zet je Au Bain Marie klaar door de kom in de pan met water te zetten. Het water mag de kom niet raken. Laat rustig opwarmen en tegen de kook aan komen.
  • Doe de boter, chocolade en poedersuiker in de kom (Au Bain Marie).
  • Laat het geheel smelten en haal van het vuur af.
  • Goed roeren.
  • Voeg twee eierdooier toe en roer goed door.
  • Laat het mengel volledig afkoelen en opstijven in de koelkast, of als het koud genoeg is, buiten.
  • Neem telkens een theelepel van het chocolade mengsel en draai tot een bolletje.
  • Rol ze door cacaopoeder.
  • Bewaar in de koelkast & enjoy!

Orange Biscotti met gedroogde cranberry

Dit jaar voeg ik een nieuw receptje toe aan mijn Cookie Bake kookboek. Ik wil graag een nieuwe smaak en textuur brengen tussen de koekjes die ik regelmatig maak. Biscotti was een ideale keuze! Een zalig broos koekje wat je kan dippen in je koffie of thee. Vol van Kerst smaken, zonder overheersend te zijn of gelijk te neig naar kaneel smaken. Deze blijft er sowieso in!

Cranberry Appelsien Biscotti

Ingrediënten
  

  • 60 gram Boter
  • 150 gram Kristalsuiker
  • 2 Eieren
  • 1 theelepel Vanille Extract
  • 1 Schil van appelsien of mandarijn
  • 260 gram Bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 150 gram gedroogde cranberry's
  • 1 theelepel Kristalsuiker voor afwerking

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C en zet alvast een bakplaat klaar met bakpapier.
  • In de standmixer met de platte klopper voeg je de boter en suiker toe. Mix deze gedurende 2 minuten tot een romig geheel.
  • Voeg de eieren en het vanille extract toe en mix door.
  • Weeg in een tweede kom de bloem af en meng er het zout en het bakpoeder door.
  • Voeg de bloem, zout en bakpoeder aan de mixer toe en mix alles door tot een samenhangend deeg.
  • Hak de gedroogde cranberry's in kleine stukjes en voeg aan je deeg toe. Mix kort door.
  • Verdeel het deeg in twee en maak er een mooi en effen bal van.
  • Vorm van elke bal een brede en iets afgeplatte boomstronk.
  • Strooi nog een klein beetje kristalsuiker over je boomstronken en bak ze af gedurende 20-25 minuten.
  • Laat de biscotti gedurende 30 minuten afkoelen en snij er plakjes van ongeveer 1 cm van. Doe dit met een scherp mes.
  • Plaats je koekjes terug op de bakplaat en laat ze nogmaals gedurende 10-15 minuten afbakken. De binnenkant zal nog wat zacht aanvoelen, maar wordt krokant van zodra alles is afgekoeld.
  • Je kan je biscotti gedurende 1 week luchtdicht bewaren of tot 3 maanden in de vriezer.

De Perfecte Shortbread Koekjes

Een oldie, but goldie! Deze maak ik al enkele jaren en blijft een succes. Mede dankzij het een ideaal deeg is voor koekjes in een bepaalde vorm. Door de textuur van het deeg en de prikjes die je in het midden maakt, loopt het amper uit in de oven en behoudt het netjes zijn vorm. Ik wilde dit jaar een heuse Kerstboom gaan maken uit koekjes en daarvoor was dit recept ideaal.

De Perfecte Shortbread Koekjes

– Knapperig vanbuiten
– Bros vanbinnen
– Kruimelig bij het afhappen

Ingrediënten
  

  • 330 gram Patisserie bloem
  • 220 gram Boter
  • 110 gram Blonde basterd suiker
  • 1/4 theelepel Zout
  • 1 theelepel Vanille extract

Instructies
 

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen of smelt hem gedurende 30 seconden in de magnetron.
  • Doe de suiker en boter in een kom en klop ze met de garde helemaal romig.
  • Voeg het vanille extract bij het suiker en boter mengsel en mix dit nog snel even door.
  • Doe het zout bij de bloem en meng deze alvast even door elkaar. Hierdoor zal het zout gelijker verdeeld worden over het deeg.
  • Doe de bloem bij het boter/suiker mengsel en meng dit door elkaar met de platte klopper. Deze stap kan je uiteraard ook met de hand doen indien je niet over een mixer of keukenrobot beschikt.
  • Rol het koekjesdeeg tot een bol en laat dit gedurende 20 minuten rusten in de koelkast. Ondertussen kan je de oven al voorverwarmen tot 165°C.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 1 centimeter dikte. Zorg ervoor dat het deeg niet te dun uitgerold is! 
  • Steek de koekjes uit en prik met een vork een X vorm in het midden van je koekje. Deze stap zorgt ervoor dat ze super krokant en perfect worden! 
  • Leg je koekjes op, een met bakpapier beklede, bakplaat en bak ze gedurende 20 minuten af. Indien je koekjes wat groter zijn, kan je ze een paar minuutjes langer in de oven laten zitten. 
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op een rekje en tast toe!! 

Appelsien chocolade koekjes

Kerst in een koekje? Jep, deze is het! Ik maak dit recept al enkele jaren en heb er doorheen de keren dat ik het maakte enkele aanpassingen aan gedaan. That’s what I love about baking. Telkens weer opnieuw proberen en perfectioneren naar wat er het beste bij je past. Een heerlijk koekje BOMVOL smaak, you’ll see, deze ga je willen blijven eten!

Appelsien chocolade koekjes

Ingrediënten
  

Koekjes

  • 250 gram Zachte boter
  • 150 gram Kristal suiker
  • 40 gram Ongezoete Cacao poeder
  • 1 Zeste van een appelsien of Mandarijn
  • 300 gram Patisseriebloem
  • 1/2 theelepel Baksoda
  • 1 theelepel Bakpoeder
  • 1/2 theelepel Zout

Afwerking

  • Enkele reepjes pure chocolade om te smelten ter afwerking en decoratie.

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Doe de boter en suiker in de kom van de standmixer en klop met de platte klopper het geheel romig.
  • Voeg de cacao toe. Indien er veel klonters in je pak zitten, zeef je deze best even voor je hem toevoegd.
  • Rasp de zeste van de appelsien of mandarijn en voeg deze toe aan de mixer. Mix kort door.
  • Meng de bloem, baksoda, bakpoeder en het zout.
  • Voeg de bloem toe aan de standmixer en mix alles door op een lage stand. Je moet even vertrouwen hebben in dit deeg. Het zal lijken alsof het de droog is, maar laat je mixer even zijn werk doen. Het wordt een mooi samenhangend deeg met de textuur van speelklei.
  • Rol van het deeg balletjes ter grootte van een dikke walnoot en plet deze een klein beetje plat op je bakplaat. Ongeveer zo dik als 1 cm.
  • Bak af gedurende 15 minuten. De bovenkanten zullen een klein beetje barsten. Dit vind ik er zelf heerlijk en home made uitzien.
  • Laat de koekjes minstens 15 minuten afkoelen.
  • Je kan ze afwerken door er een klein beetje gesmolten chocolade over te laten druipen. Veel hebben ze niet nodig!

Veel plezier bij het bakken!

Veel liefs,
Pauline